ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα με αποστολή το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπείας, πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης.
Η ιστορία του ξεκινάει το 1983, με την ίδρυση της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας, της Ιθάκης, (Σίνδοs Θεσσαλονίκης) και τριών ακόμη μονάδων στο πλαίσιο του Ειδικού Θεραπευτικού Προγράμματος για Εξαρτημένα Άτομα. Επρόκειτο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υπάγονταν διοικητικά στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας. Αντιπροσωπεύει την πρώτη επίσημη προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει την ουσιοεξάρτηση με τρόπο οργανωμένο και ολοκληρωμένο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια επιτυχούς πειραματικής λειτουργίας, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα λαμβάνει με το νόμο 1729/87 τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και τη σημερινή του ονομασία (ΚΕ.Θ.Ε.Α.).
Από το 1987 το ΚΕ.Θ.Ε.Α. αναπτύσσεται ταχύτατα δημιουργώντας νεές μονάδες σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, με γνώμονα τις ανάγκες που διαπιστώνονται. Σήμερα, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. διαθέτει εννέα θεραπευτικά προγράμματα: Ιθάκη (Μακεδονία), Στροφή (Αττική), Έξοδος (Θεσσαλία), Παρέμβαση (Αττική), Διάβαση (Αττική), Νόστος (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης (Αττική), Αριάδνη (Κρήτη), Δίκτυo Έγκαιρης Παρέμβασης Πλεύση (Αττική) και τρεις τομείς: Πρόληψης (πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη), Ανάπτυξης (εκπαίδευση επαγγελματιών, έρευνα, ανθρώπινοι πόροι, επιχορηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα, ενημέρωση) και Διοικητικο-οικονομικού.